Analizele de sânge pentru alergii: Ce trebuie să știi

Alergiile sunt reacții adverse ale sistemului imunitar la substanțe străine, cunoscute sub numele de alergeni. Acestea pot include polen, praf de casă, mucegai, alimente, înțepături de insecte și multe altele. Analizele de sânge pentru alergii sunt instrumente utile pentru a identifica alergenii care pot provoca reacții alergice. În acest articol, vom explora ce trebuie să știi despre aceste teste și cum te pot ajuta în gestionarea alergiilor.

Ce Sunt Analizele de Sânge pentru Alergii?

Analizele de sânge pentru alergii, cunoscute și sub numele de teste de sânge pentru imunoglobulina E (IgE), sunt proceduri medicale care măsoară nivelurile de IgE din sânge. IgE este un anticorp produs de sistemul imunitar ca răspuns la alergeni. Atunci când o persoană este expusă la un alergen la care este sensibilă, nivelurile de IgE pot crește și pot declanșa simptome alergice.

Când Sunt Recomandate Analizele de Sânge pentru Alergii?

Analizele de sânge pentru alergii pot fi recomandate în următoarele situații:

 1. Simptome Alergice Severă: Pentru persoanele care au simptome alergice severe și este dificil să se identifice cauza.
 2. Alergii la Alimente: Pentru a determina alergiile alimentare, în special în cazurile în care testele cutanate sau istoricul medical nu sunt concluzive.
 3. Pentru Copii Mici sau Persoane cu Boli de Piele: Testele cutanate pot fi dificil de efectuat în cazul copiilor mici sau al persoanelor cu boli de piele.
 4. Medicamente: Când există suspiciunea de alergie la medicamente, iar testele cutanate pot fi periculoase sau inconcludente.

Cum Funcționează Analizele de Sânge pentru Alergii?

Aceste teste măsoară nivelurile de IgE specifice pentru anumite alergene. Procedura implică recoltarea unei mostre de sânge, de obicei dintr-o venă de la nivelul brațului. Această mostră de sânge este trimisă la laborator, unde este testată pentru a determina nivelurile de IgE.

Ce Alergeni Pot Fi Testați?

Analizele de sânge pentru alergii pot evalua o varietate de alergeni, inclusiv:

 1. Alergeni Alimentari: Cum ar fi laptele, ouăle, arahidele, nucile și fructele de mare.
 2. Alergeni Ambientali: Cum ar fi polenul, mucegaiul, praf de casă, acarienii și părul de animale.
 3. Alergeni Înțepători: Cum ar fi veninul de albine sau viespe.
 4. Alergeni de Contact: Cum ar fi nichelul sau latexul.

Interpretarea Rezultatelor

Rezultatele testelor pot fi exprimate în diferite moduri, cum ar fi clasificări de la negativ la pozitiv sau ca valori numerice care indică nivelurile de IgE pentru fiecare alergen testat. Un rezultat pozitiv înseamnă că nivelurile de IgE pentru un anumit alergen sunt crescute, ceea ce indică o sensibilitate la acel alergen. Cu toate acestea, un rezultat pozitiv nu înseamnă întotdeauna că vei dezvolta simptome alergice atunci când ești expus la acel alergen.

Limitări ale Testelor de Sânge pentru Alergii

Este important de menționat că testele de sânge pentru alergii au unele limitări:

 1. Fals-Negativ: Aceste teste pot produce rezultate negative pentru persoane care au alergii reale, mai ales în cazurile de alergii alimentare.
 2. Fals-Pozitiv: Pot exista cazuri în care testele arată sensibilitate la un alergen, dar persoana nu dezvoltă simptome atunci când este expusă.
 3. Cost: Testele de sânge pentru alergii pot fi costisitoare și pot necesita aprobarea asigurării de sănătate.

Concluzie

Analizele de sânge pentru alergii pot fi instrumente utile în diagnosticul și gestionarea alergiilor. Cu toate acestea, aceste teste trebuie interpretate în contextul simptomelor și istoricului medical al pacientului. Dacă ai simptome alergice sau suspiciuni de alergii, este important să consulți un medic sau un specialist în alergii pentru evaluare și orientare adecvată. Împreună, puteți stabili un plan de gestionare a alergiilor care să îți ajute să trăiești mai confortabil și să eviți expunerea la alergeni care pot provoca reacții adverse.

About the Author: Admin

You might like

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *